اعتراف به قتل یک خواننده زیرزمینی تا اعتراض هنرمندان به روحانی
مروری بر رویداد موسیقایی ایران در تابستان ۹۶
آوای ایرانیان: اهالی موسیقی در تابستان سال ۹۶ شاهد روی دادن اتفاقات مختلفی بودند که از مهم ترین آن می توان به بازداشت حمید صفت به اتهام قتل پدرش و نامه اعتراضی هنرمندان به رییس جمهور اشاره کرد.
تابستان سال ۹۶ به نوعی حادثه خیز ترین و پراتفاق ترین ایام موسیقی کشورمان بود. به عبارتی در این دوره کاری بود که علاوه بر برگزاری جشنواره موسیقی نواحی به عنوان یکی از مهم ترین جشنواره های موسیقی کشور که برپایی آن خالی از حاشیه نبود، اتفاقات ریز و درشت دیگری از جمله اجرای مشترک ارکستر سمفونیک تهران و ارکستر ایتالیایی به رهبری هنرمند بزرگ موسیقی کلاسیک دنیا ریکاردو موتی در شهرهای تهران و راونا، برگزاری جشنواره موسیقی جوان در تالار رودکی، برگزاری پروژه چند شب موسیقی، انجام گرفت. این در حالی است که اعتراف حمیدصفت خواننده رپ معروف به قتل ناپدری اش که چندی پیش هم حضورش در نمایش «لامبورگینی» با حاشیه هایی روبه رو شد موسیقی ایران در تابستان سال ۹۶ را در صدر اخبار و رویدادهای مهم قرار داد.
این گزارش نگاهی اجمالی به رویدادهای موسیقایی در تابستان سال ۹۶ اختصاص دارد.
* تیر
۵ تیر : گروه سه نفر هنرمندان موسیقی ایران متشکل از داریوش پیرنیاکان، حمیدرضا نوربخش و بهنام سامانی کنسرتی را در تالار «کاکبیت تئاتر» لندن اجرا کردند.
کنسرت سه نفره داریوش پیرنیاکان نوازنده تار و سه تار، بهنام سامانی نوازنده تمبک و حمیدرضا نوربخش خواننده یکشنبه شب چهارم تیرماه در تالار «کاکبیت تیاتر» شهر لندن با اجرای دوبخش آواز ابوعطا و دستگاه ماهور همراه شد.
۶ تیر: دهمین جشنواره موسیقی نواحی ایران از سه شنبه ششم تا جمعه نهم تیرماه به دبیری احمد صدری در شهرهای مختلف استان کرمان برگزار شد.
در این دوره از جشنواره که همچون دوره قبلی با حاشیه های متفاوتی همراه بود هنرمندان و گروه ها در قالب بخش های «راویان اصالت و پیشکسوتان»، «اجراهای عمومی» و «عمومی ویژه شهرستان ها» آثار خود را در شهرهای مختلف استان کرمان به صحنه بردند.
۱۶ تیر: همزمان با آغاز بیستمین جشنواره بین المللی راونا کشور ایتالیا اولین اجرای مشترک ارکستر سمفونیک تهران به مدیریت هنری شهرداد روحانی و رهبری ریکاردو موتی یکی از برترین رهبران ارکستر دنیا پنجشنبه پانزدهم تیر ماه با حضور تعدادی از سفیران کشورهای ایتالیا، فرانسه، اتریش، روسیه با اجرای قطعاتی از جوزپه وردی در تالار وحدت تهران برگزار شد.
اعضای ارکستر سمفونیک تهران روز شنبه ۱۷ تیرماه نیز در قالب پروژه «جاده های دوستی» بیستمین جشنواره بین المللی راونا در شهر راونا کشور ایتالیا به اجرای برنامه پرداختند.
۱۷ تیر : بردیا کیارس نوازنده ویلن و رهبر ارکستر، رهبر مهمان ارکستر تئاتر دولتی آذربایجان شد. این دعوت از سوی علی قسمت لالایُف رییس تئاتر دولتی آذربایجان صورت گرفت و بردیا کیارس دو اپرای «مشهدی عباد» و «آرشین مالالان» را به همراه این ارکستر اجرا کرد.
این کنسرت در قالب یکی از اجراهای جشنواره «اوزیر حاجی بیک اف» در تاریخ ۲۳ و ۲۴ سپتامبر روی صحنه رفت.
۲۲ تیر: تعدادی از سامانه ها و مراکز تولید آثار موسیقایی سمینار «راهیابی به بازار حرفه ای موسیقی» با موضوعات مخاطب شناسی، مارکتینگ و کسب درآمد را برگزار کردند.
سمینار راهیابی به بازار حرفهای موسیقی با موضوعات مخاطبشناسی، مارکتینگ و کسب درآمد، شیوه تبلیغات موسیقی و توزیع آثار در عرصه بینالمللی پنجشنبه ۲۲ تیر ماه برگزار شد. در این برنامه که در فرهنگسرای اندیشه تهران برگزار شد، هنرمندان مطرح موسیقی به بیان تجربههای خود در عرصه موسیقی میپردازند و با انتشار و توزیع آثار خود در عرصه بینالمللی با تاریخچه انتشار و شیوه تبلیغات موسیقی در فضای موسیقی بیشتر آشنا شدند.
۲۴ تیر: تعدادی از نوازندگان مطرح تار از روز شنبه ۲۴ تیر ماه در اولین برنامه از پروژه موسیقایی «چند شب» که طی چهار شب با عنوان «چند شب تار» (از اجرای شیوه دوره قاجار تا شیوه های مدرن نوازندگی) در تالار رودکی تهران برگزار شد، میزبان علاقه مندان موسیقی ایرانی بودند.
در طول برپایی پروژه «چند شب» که در هر دوره به یکی از سازهای موسیقی ایرانی اختصاص دارد، تعدادی از هنرمندان منتخب موسیقی کشورمان با رویکرد تک نوازی بدون همراهی ساز دیگر به اجرای برنامه می پردازند.
رونمایی از نماهنگ «کجایند این سران» توسط موسسه فرهنگی هنری کساء با همکاری بسیج سازمان صدا و سیما همزمان با فرا رسیدن روز جهانی قدس، برگزاری نمایشگاه مجموعه عکسها و اسناد استادان موسیقی ایران به همت فروغ بهمنپور، برگزاری کنسرت بزرگداشت پرویز تناولی با حضور کریستف رضاعی، مازیار یونسی و رامین صدیقی در تالار وحدت، انتشار آلبوم «خشت های اصالت» با آهنگسازی و تنظیم حسین پرنیا توسط مرکز موسیقی حوزه هنری، برگزاری کنسرت ارکستر ملی به خوانندگی علی اصغر شاه زیدی همزمان با برگزاری جشنواره فیلمهای کودکان و نوجوانان اصفهان، برگزاری کنسرت استادان موسیقی مقامی خراسان با هدف حمایت از هنرمندان موسیقی مقامی در فرهنگسرای نیاوران، آغاز پروژه «آواز پارسی، افسانه و مهر» به خوانندگی شهرام ناظری و حافظ ناظری، برگزاری هفتمین سمینار سالانه انجمن فلوت ایران با نام «لذت نوازندگی موتزارت» در دانشگاه تهران، انتشار آلبوم «فریاد آرامش» سیامک خواهانی، برگزاری کنسرت گروه کر آوازی تهران با همکاری هنرمندان فرانسوی، برگزاری نهمین جلسه از سلسله نشستهای «گفتمان ضرب اصول» با موضوع بررسی مطالبات اهالی موسیقی، برگزاری نشست ماهانه هنرمندان موسیقی ویژه جشنواره تابستان «فصل مهربانی»، رونمایی از «غمنومه فریدون» به آهنگسازی حسین علیزاده و نویسندگی و کارگردانی پیمان قدیمی، حضور گروه موسیقی «چاهی» در فستیوال موسیقی فولکلور فرانسه از مهم ترین رویدادهای موسیقی در سال ۹۶ بودند.
*مرداد
۱ مرداد: امیر پورخلجی آهنگساز و رهبر ارکستر بعد از موفقیت های پی در پی انیمیشن «لایت سایت» به کارگردانی مسلم طباطبایی در جشنواره های خارجی، جایزه بهترین موسیقی فستیوال جهانی «پنج قاره» کشور ونزوئلا را از آن خود کرد. فیلم انیمیشن «لایت سایت» تاکنون توانسته ۴۰ جایزه جهانی را کسب کند که از این تعداد سه جایزه در حوزه بهترین موسیقی بوده است.
جایزه بهترین فیلم دانشجویی از دومین جشنواره «ریل تایم» کشور نیجریه، جایزه بهترین انیمیشن جشنواره «ماید تن» ایالات متحده و جایزه بهترین فیلم از نگاه مخاطبان فستیوال پنج قاره ونزوئلا از جمله افتخاراتی است که این فیلم تاکنون کسب کرده است.
۶ مرداد: کنسرت شهرام ناظری و حافظ ناظری که قرار بود بعدازظهر جمعه در دو نوبت در قوچان برگزار شود با اعلام در نظر نگرفتن مکان مناسب برای اجرای این کنسرت لغو شد.
علی آذری دادستان قوچان جمعه شب در همین رابطه در جمع خبرنگاران گفت: طبق جلسه ای که چند روز گذشته برگزار شد، دغدغه مسئولان شهرستان در خصوص نبودن مکان مناسب، جهت اجرای کنسرت موسیقی به برگزار کنندگان اعلام شده بود زیرا لازم است برای تامین امنیت حاضران مکان مناسبی در نظر گرفته شود.
البته چند روز پس از این اتفاق علی مرادخانی معاون امور هنری در گفتگوی تلفنی با شهرام ناظری ضمن ابراز تاسف از اتفاقات به وجود آمده برای این هنرمند و گروه اجرایی، از وی دلجویی کرده و گفت: با توجه به هماهنگی انجام شده با مسئولان شهرستان، این برنامه در آینده ای نزدیک مجدد در قوچان روی صحنه خواهد رفت.
۷ مرداد: ویژه برنامه «شب های جَز» طی روزهای هفتم و هشتم مردادماه امسال با حضور تعدادی از گروه ها و هنرمندان فعال این گونه موسیقایی در فرهنگسرای نیاوران تهران برگزار شد. در این برنامه هنرمندانی چون سردار سرمست با همراهی هنرمندانی چون عمید بنکدار و فرهاد لقایی قطعاتی را اجرا کردند. گروه امیر دارابی با هنرمندی مجید سالاری خواننده و حمزه یگانه و امین طاهری نیز از دیگر مجموعه هایی بودند که به اجرای برنامه پرداختند.
از دیگر برنامه هایی که در ویژه برنامه «شب های جز» به اجرای برنامه پرداختند می توان به اجرای آرشید آذرین با همراهی ماکان اشگواری، روزبه فدوی و امیر رفعتی اشاره کرد، ضمن اینکه هوشیار خیام نیز با همراهی میلاد محمد نوازنده تار قطعاتی را اجرا کردند.
۱۱ مرداد: تعدادی از هنرمندان موسیقی در اعتراض به لغو کنسرت ها با حضور در خانه موسیقی نسبت به ماجرای لغو کنسرت های اخیر موسیقی واکنش نشان دادند.
در گردهمایی بزرگ اهالی موسیقی در اعتراض به لغو کنسرت ها که در خانه موسیقی برگزار شد، نامه ای خطاب به دکتر حسن روحانی رییس جمهوری به امضا رسید که مطالبات اهالی موسیقی کشور در آن بیان شده بود.
سید محمد میرزمانی، میلاد کیایی، داود گنجه ای، علی عزیزی، افشین معصومی، زید الله طلوعی، حسن ریاحی، وارطان ساهاکیان، مهدیه محمدخانی، حسین علیشاپور، مزدا انصاری، قاسم رفعتی، داریوش پیرنیاکان، شاهرخ تویسرکانی از جمله هنرمندانی بودند که در این مراسم حضور داشتند.
۱۵ مرداد: پروژه چند رسانهای «سی» با تهیهکنندگی همایون شجریان و سهراب پورناظری از ۱۵ مرداد ماه به مدت در فضای باز کاخ ملت واقع در مجموعه فرهنگی تاریخی سعدآباد برگزار شد.
پروژه «سی» با هدف بازآفرینی فرهنگ و ادبیات فارسی به روایت معاصر و متفاوتی از داستان «زال و رودابه»، «رستم و سهراب» و این اثر به کارگردانی علی اصغر دشتی، نویسندگی نغمه ثمینی، خوانندگی همایون شجریان و هنرمندی بهرام رادان، سحر دولتشاهی، صابر ابر، مهدی پاکدل، بانیپال شومون و حسین صوفیان برای مدت بیش از ۱۵ شب در تابستان سال جاری در مجموعه سعدآباد روی صحنه رفت.
۱۶ مرداد: احسان محمد حسنی رییس سازمان هنری رسانه ای «اوج» در نشست رسانه ای خود که روز دوشنبه ۱۶ مردادماه برگزار شد درباره برگزاری کنسرت سامی یوسف در ایران که پیش از این وعده اش داده شده بود، گفت: مذاکرات زیادی با او و پدر او داشتیم و او به ایران هم آمد ولی بحث ما توافق مالی است که هنوز به نتیجه نرسیده ایم. پیش بینی ما برای بهار است که این اجرا در تهران و تبریز و یک استان دیگر باشد و تمام تلاش مان را می کنیم این اتفاق بیفتد.
طی ماه های گذشته رایزنی هایی با سامی یوسف انجام شده است تا درصورت نهایی شدن توافقات سامی یوسف در ایران کنسرت برگزار کند. پیش تر در خبرها گفته شده بود هماهنگی ها برای حضور این خواننده جهانی توسط سازمان اوج انجام می گیرد ولی هنوز پیگیری ها در مرحله مذاکره است و به نتیجه قطعی منجر نشده است.
۲۱ مرداد: دور دوم مجموعه کنسرت های پروژه «چند شب» طی روزهای ۲۱، ۲۲ و ۲۳ مرداد ماه سال جاری با عنوان «چند شب کمانچه» در تالار رودکی تهران میزبان دوستداران موسیقی ایرانی بود.
مجموعه کنسرت های «چندشب» با هدف یادآوری ریشه های اصلی موسیقی در ۱۲ دوره طراحی شده که در هر دوره به یک ساز از حوزه موسیقی ایرانی، کلاسیک و نواحی پرداخته شده است. در دوره دوم نیز که با عنوان «چند شب کمانچه» برگزار شد هنرمندان شرکت کننده به کمانچه نوازی در شیوه ها و بیان های متفاوت پرداختند.
۲۸ مرداد :مرکز اطلاعرسانی پلیس آگاهی پایتخت اعلام کرد حمید صفت خواننده رپ حوالی ساعت ۲۰:۱۵ امروز در جریان بازجوییهای تخصصی به قتل همسر مادرش اعتراف کرده و مدعی شد که قصد داشته از مادرش در برابر آزار و اذیت ناپدری حمایت کند.
وی در اعترافاتش به کارآگاهان پلیس آگاهی گفت : برادرم از آمریکا با من تماس گرفته و گفت که ناپدریام مادرم را مورد آزار و اذیت قرار داده است و من که از درگیری او با مادرم خشمگین شده بودم، به سرعت خودم را به خانهاش در محدوده خیابان شیخبهایی رسانده و به این اقدام ناپدریام اعتراض کردم به همین منظور با ناپدریام درگیر شده و او را مورد ضرب و شتم قرار دادم.
0 دیدگاه در “اعتراف به قتل یک خواننده زیرزمینی تا اعتراض هنرمندان به روحانی”