آخرین خبر

سازشناسی//9- مطالب مفید درباره پیانو و نحوه نگهداری از آن

آوای ایرانیان: بنا بر تصویب اعضای شورای سیاست گذاری “آوای ایرانیان” ، سلسله مقالات پژوهشی “سازشناسی”   و  تاریخچه سازها به عنوان یکی از جامع ترین و کامل ترین مباحث در خصوص “سازشناسی” و تاریخچه سارها در چندین قسمت برای استفاده بهینه برای دانشجویان رشته های موسیقایی و همچنین هنرجویان و علاقه مندان به هنر  موسیقی منتشر میشود.

شورای سیاست گذاری این مجموعه امیدوار است که این سلسله مقالات که به  همت گروه گردآوردنده  “آوای ایرانیان”  جمع آوری شده است مورد استفاده بهینه مخاطبان قرار گیرد.

گفتنی است ، این سلسله مقالات در قالب بیش از ۱۰۰ قسمت به مخاطبان عرضه میشود.

آکوستیک

نام کامل ساز پیانو، پیانو فورته ( Piano forte ) می باشد پیانو به معنی ملایم و فورته به معنی رسا می باشد که به خوبی منعکس کننده ی توانایی های این ساز می باشد.پیانو یکی از سازهای صفحه کلید دار و مشهورترین آنهاست صدای پیانو در اثر آن که به صفحه ای موسوم به صفحه صدا متصل شده اند تولید می شود. پیانو به عنوان مادر سازها و کاملترین ساز نیز شناخته می شود که قادر است محدوده بسیار گسترده ای از اصوات را تولید کند در صورتی که سایر سازها تنها بخشی از این محدوده را برخورد چکشهایی با سیمهای اجرا می کنند.

انواع پیانو :بزرگ یا گرند،دیواری،اسپینت،کنسول

شرایط نگهداری از پیانو

بطور کلی رطوبت نسبی ۴۵ تا ۶۰ درصد و دمای ۲۰ درجه بدون تابش مستقیم نور خورشید بهترین شرایط برای نگهداری پیانو  می باشد. پیانو را باید از هرگونه وسیله حرارتی نظیر بخاری، رادیاتور و… دور نگه داشت.خشکی بیش از حد هوا و حرارت زیاد به راحتی می تواند آسیب های جدی به ساندبورد و بدنه ساز که از چوب هستند وارد کند همچنین باید از نگهداری پیانو در هوای سرد اجتناب کرد از قرار دادن پیانو نزدیک مکان هایی که در معرض هوای سرد قرار دارند مانند درب، پنجره و نزدیک یا روبروی سیستم های سرمایشی خودداری کنید. از قرار دادن این ساز در مکان هایی که رطوبت بالا دارند نیز باید پرهیز کرد، رطوبت بالا موجب زنگ زدن سیم ها و تاب برداشتن و تغییر شکل ساندبورد و قطعات چوبی اکشن ساز می شود.

موارد مورد توجه بعد از خرید پیانو

کوک و رگلاژ مواردی هستند که نوازندگان باید به آن توجه کافی داشته باشند. کوک و رگلاژ نیز در تمامی پیانوهای آکوستیک امری طبیعی و بدیهی است در پیانو های گران قیمت که با استانداردهای بالا ساخته می شوند به دلیل ظرافت در ساخت نیاز به توجه بیشتری به فرآیند کوک و رگلاژ نسبت به مدل های ارزان تر می باشد، کوک مرتب و رگلاژ به موقع پیانو به حفظ و ماندگاری پیانو کمک می کند عملکرد سیم ها و ساندبورد پیانو با کوک منظم و البته نواختن ساز به تدریج بهتر شده و به اصطلاح ساز جا افتاده می شود.

کوک در پیانو

میزان رطوبت و دمای هوا یکی از عوامل مهم در خارج شدن کوک پیانو است، سرما و گرما می تواند موجب تغییر حجم و اندازه بخشهایی از پیانو شوند این تغییرات معمولا در ابتدا ی نیمه اول و دوم سال رخ می دهند بنابراین ابتدای هر نیمه می تواند زمان مناسبی برای کوک کردن ساز باشد، نو بودن ساز نیز یکی از عواملی است که باعث می شود پیانو با سرعت بیشتری کوک خود را از دست بدهد پیانو های نو برای تثبیت کوک ممکن است در سال اول خریداری تا ۴ یا بیشتر احتیاج به کوک داشته باشند.

بالا نیامدن کلیدها، کاهش پاسخ پیانو به تغییرات دینامیک، عدم کارکرد صحیح پدال ها، وجود صداهای اضافی در حین نواختن پیانو،همه و همه نشان دهنده نیاز به انجام فرآیند رگلاژ می باشد این فرآیند نیز در تمامی پیانو های آکوستیک طبیعی و متداول است.با توجه به اینکه اکشن پیانو از قطعات متحرک متعددی تشکیل شده است میزان استفاده و سطح نوازندگی شما در سرعت بخشیدن به این نیاز دخیل است، یکی دیگر از عوامل، تغییرات دما و رطوبت هوا می باشد اگر نگاهی اجمالی به قطعات به کار رفته در اکشن پیانو داشته باشید متوجه می شوید که بسیاری از قطعات از چوب می باشد.البته چوب استفاده شده در محصولات برگمولر با روشهای خاص و کلاسیک فراوری می شوند که مقاومتی عالی نسبت به عوامل بیرونی از خود نشان می دهند ولی با این حال رگلاژ در پیانو نیز تغییرات رطوبتی باعث بروز تغییراتی در قطعات اکشن می شود.

برچسب ها

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “سازشناسی//۹- مطالب مفید درباره پیانو و نحوه نگهداری از آن”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ویدئو

مشترک خبرنامه شوید

برای دریافت آخرین مطالب سایت در ایمیل خود عضو خبرنامه شوید