آخرین خبر

«به افق فلسطین» در طرح کلان روایت‌ها موفق بود؟

به گزارش آوای ایرانیان نشست «بررسی برنامه «به افق فلسطین» به عنوان الگویی برای تحول در رسانه ملی؟» روز گذشته ۲۸ آبان به همت اندیشکده پارسا وابسته به بسیج دانشجویی دانشگاه صداوسیما برگزار شد.

 

در این نشست سهیلا صادقی استاد دانشگاه و پژوهشگر حوزه جامعه شناسی در سخنانی با اشاره به تغییر عوامل برنامه «به افق فلسطین» یادآور شد که مخالف تعویض این تیم بوده است.

 

در ادامه جلال غفاری مدیر سابق شبکه افق نیز با رد ماجرای تغییر تیم عنوان کرد: امیدوارم ماجرای تغییر عوامل این برنامه مانند ماجرای آن بازیگری نشود که گفت چون من وارد فلان برنامه شده‌ام، این برنامه پربیننده شده است. با یک برنامه هیچ گاه رویه تلویزیون تغییر نکرده است. مساله تغییرات در عوامل وقتی پررنگ می‌شود، نشان دهنده این است که این اتفاق یک وجه سیاسی دارد چون خیلی جاها تیم عوض می‌شود و کسی هم خبردار نمی‌شود.

 

در ادامه صادقی نیز بیان کرد: لازم است یک طرح بحث کنم؛ وقتی آرمانی را طرح می کنیم و می خواهیم آن را تشریح کنیم چه الزاماتی دارد؟ اصلا منظور از آرمان چیست؟ اگر آرمان را مفهومی بی تغییر در نسبت کلی با سیاست مطرح کنیم آرمان در این برنامه «فلسطین» است.

 

وی اضافه کرد: آرمان باید محورِ وحدت، هم به صورت مفهومی و هم کنشی باشد. این برنامه در دعوت از مهمانان توانست ایجاد کننده وحدت باشد پس در مرحله کنشی و دعوت از چهره ها نمره قابل قبول گرفت اما در وحدت مفهومی اینگونه نبود یعنی طرح کلان روایت های مختلف را در حوزه فلسطین و جنبشی که شکل گرفت در برنامه نمی دیدیم.

 

این استاد دانشگاه با اشاره به روایت سازی صهیونیست ها اظهار کرد: صهیونیست ها روی یک کلان روایت ایستاده اند که یهودستیزی برابر با نژادپرستی است و یک هیاهوی احساسی هم در جهان شکل داده اند و حتی فراگیر کرده اند. روایت در این برنامه هم باید می توانست قابلیت طرح جهانی داشته باشد. این برنامه از خیلی جهات برنامه خوبی بود اما جنس شبهاتی که در فصای مجازی طرح می شد در برنامه پاسخ داده نمی شد یا اگر مطرح می‌شد جدی نبود. آرمان باید قابلیت معارضه با کلان روایت ها را داشته باشد. «به افق فلسطین» نتوانست روایتی از جمهوری اسلامی روی میز رسانه جمهوری اسلامی بگذارد و بگوید این روایت ماست. وقتی نتوانید کلان روایت درستی روی میز بگذارید و بعد هم یک دعوای سیاسی جدید به میان دعواها آورده می‌شود یعنی تمام تلاشی که تیم اولیه برنامه برای وحدت کسب کردند با دعوای سیاسی زیر سوال رفته است.

 

صادقی اضافه کرد: باید دید چقدر توانسته‌ایم در طرح آرمان فلسطین از سیاست به سمت اجتماع برویم. ادوارد سعید می گوید «تجربه اشغال اگر از زبان مادر فلسطینی بیان شود، فهمیده می شود» و معنایش این است که به جای تحلیلگر سیاسی اگر یک مادر فلسطینی حرف بزند با او همذات پنداری می کنید و این اتفاق با عکس هایی که منتشر شد، پدید آمد. غیر از اینها طرح یک سری کلیشه ها در برنامه امتیازی نیست. پیدا کردن نقاط اشتراک در بحث فلسطین نکته مهمی است که برنامه «به افق فلسطین» در این زمینه هم نمره قبولی نگرفت.

 

وی به بحث تغییرات در برنامه پرداخت و گفت: مدیران، برنامه های تلویزیونی را در نسبت دیالکتیکی با مخاطب نمی بینند و در مالکیت خود می دانند.

 

غفاری نیز در ادامه یادآور شد: روابط عمومی صداوسیما باید در این باره یک توضیح می داد. آن‌طور که من می‌دانم تغییر تیم هم در کار نبوده است بلکه از تیم خواسته‌اند به جای فردی که در راس کار بوده است با مدیر شبکه در ارتباط باشند و آنها قبول نکردند و این معنای اخراج را نمی‌دهد.

 

وی درباره بحث کلان روایت ها نیز گفت: روایت جمهوری اسلامی از مساله فلسطین را باید بازتعریف کرده یا ارتقا دهیم. در روان شناسی رسانه معتقدند وقتی احساس اوردوز می کند و پررنگ می شود باید کنش رسانه ای برایش به وجود بیاوریم. در مورد غزه مخاطب را فقط وارد احساس می کنیم خود من ترجیح می‌دهم برخی صحنه ها را نبینم چون خون آدم به جوش می آید ولی کاری نمی توانید بکنید. رسانه بدون احساس نمی شود، بدون خلق حماسه هم نمی شود؛ خلق حماسه لایه دیگری است که توجهی به آن نداریم.

 

صادقی نیز اضافه کرد: در بحث های تربیتی بحثی به اسم «آستانگی شر» داریم یعنی حدی را به عنوان خط قرمز در نظر بگیریم. اما این آستانه در رسانه ملی وجود ندارد. در این صورت مصادیق در رسانه ملی مثل مجری و تهیه کننده وقتی نمی تواند با شما کار کند به ضد شما تبدیل می شود چون این حدود برایش تعریف نشده است.

 

محمد آقاسی رییس سابق «ایسپا» نیز در سخنانی بیان کرد: محتوای برنامه «به افق فلسطین» اقناعی بود و اغوایی نبود. این برنامه تلاش به کار اقناعی داشت و این نکته خوبی بود.

 

ممکن است به این موارد نیز علاقه مند باشید:

0 دیدگاه در “«به افق فلسطین» در طرح کلان روایت‌ها موفق بود؟”

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

ویدئو

مشترک خبرنامه شوید

برای دریافت آخرین مطالب سایت در ایمیل خود عضو خبرنامه شوید